Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 29 Kasım 2024 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen TRT World Forum etkinliği sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı İsrail’e ticareti protesto eden 9 kişinin gözaltına alınmasının ardından Marmara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen kişilerin, Ceza İnfaz Kurumu'na alınırken kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki iddiaları yalanladı.
Bakan Tunç, "Çıplak arama yapılması kesinlikle söz konusu değildir" diyerek, cezaevlerinde ve güvenlik birimlerinde yapılan tüm uygulamaların mahremiyete ve insan haysiyetine saygı esas alınarak yapıldığını vurguladı.
PROTESTOYA KATILAN 9 KİŞİ GÖZALTIYA ALINDI
TRT World Forum etkinliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına karşı, İsrail ile ticareti protesto eden 9 kişi gözaltına alınmıştı. Ardından çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan bu kişiler, avukatlarının itirazı sonrası serbest bırakılmıştı.
Aktivistlerin avukatları, gözaltında kötü muameleye maruz kaldıkları ve "çıplak arama" gibi hak ihlalleriyle karşılaştıkları iddialarını gündeme getirmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, polis ve cezaevi görevlilerinin suç işlendiği belirtilmişti.
SENA ELİKÜÇÜK'TEN ÇIPLAK ARAMA İDDİASI
İddialara ilişkin olarak, protestoya katılan Sena Eliküçük, cezaevinde maruz kaldıkları muameleye dair açıklamalarda bulunmuştu. Eliküçük, gözaltı sürecinde mahremiyet ihlalleri ve çıplak arama gibi hak ihlalleriyle karşılaştığını belirtmişti. Ayrıca, cezaevinde tutuklulara uygulanan kötü muameleye karşı durduklarını vurgulamıştı.
BAKAN TUNÇ’TAN NET AÇIKLAMA
Bakan Tunç, bu iddiaların asılsız olduğunu belirterek, Türkiye’deki cezaevlerinde yapılan tüm işlemlerin yasalara ve insan haklarına uygun şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti. Bakan, "Ceza ve tevkif evlerimizdeki tüm uygulamalar, insan haysiyetine saygı esas alınarak yapılmaktadır," dedi.
Kaynak:
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/#ÇIPLAKARAMA, #ADALETBAKANI, #YILMAZTUNÇ, #PROTESTO, #İNSANHAKLARI, #CEZAEVİİDDIALARI, #MARMARAKADINCEZAEVİ, #TÜRKİYEHUKUK