DOLAR 34,0961 0%
EURO 37,9749 0.12%
ALTIN 2.812,48-0,12
BITCOIN 20559433,67%
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bartın’daki maden kazasında tanık işçilerin ifadesi alındı

Bartın’daki maden kazasında tanık işçilerin ifadesi alındı

ABONE OL
13 Kasım 2022 15:24
Bartın’daki maden kazasında tanık işçilerin ifadesi alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında 14 Ekim akşamı grizu kaynaklı patlama yaşandı.

Olayda 11 işçi yaralnırken 41 işçi ise hayatını kaybetti.

Yaralı işçiler için devletin tüm imkanları seferber edilirken konuya ilişkin kapsamlı çalışma başlatıldı.

8 tutuklu

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, 4’ü adli kontrolle olmak üzere 16 kişi serbest bırakıldı.

Öte yandan 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 28 sayfalık ön rapor savcılığa sunuldu.


53 tanık madencinin ifadesi alındı

Raporda, kazaya ilişkin 53 tanık madencinin ifadesine başvurularak, 17 soru sorulduğu belirtildi.

İHA’nın aktarımına göre; tanıklardan 17’si kaza anında madende olmadıkları için ayrı tutulurken, diğer 36 madencinin beyanlarının dikkate alındığı belirtilerek, ifadelerine raporda yer verildi.

“Ufak çaplı yangın olurdu”

Buna göre tanıklardan 19’u, “Maden ocağında meydana gelen kaza öncesinde daha önce yangın, su birikimi veya gaz birikimi nedeniyle üretim durdu mu?” sorusuna;

“30 Ağustos 2010 yılında eksi 236 kotta baraj patlaması oldu ve yangın çıktı. Tatil gününe denk geldiği için kimse yaralanmadı. Üretim, zamanı hatırlamamakla beraber durduruldu. Bunun dışında çalıştığımız yer maden olduğu için ufak çaplı yangın olurdu; ama kimseye zarar vermedi” cevabını verdi.

“Vefat eden arkadaşlarımız 2-3 yıllık tecrübeye sahip”

13 tanık, “Maden ocağında acil durum eylem planı var mı? Var ise sizlere acil durumlarda neler yapılması gerektiği anlatıldı mı, bu konuda eğitim verildi mi? Meydana gelebilecek tüm riskler bu planda değerlendirilmiş mi?” sorusuna;

“Ani bir olay esnasında temiz hava yoluna doğru hareket edilmesi, maske takıp maske istasyonlarına gidilmesi söylendi. Yılda 2 gün iş güvenliği kursu veriliyor. Ancak bu eğitimler teorik kalıyor, uygulamalı olmuyor. Vefat eden arkadaşlarımız 2-3 yıllık tecrübeye sahip. Onlara daha kapsamlı bir eğitim verilseydi vefat sayısı çok daha az olabilirdi. Vefat edenlerin çoğu maskelerini takamamış bir halde bulundu.” cevabını verdi.

Vantilatörler özelliğini yitirmiş

7 madenci, “Maden ocağında aktif kullanılabilir yeterli sayıda vantilatör var mı?” sorusuna; ocakta yeterli havalandırma olmadığını, vantilatörlerin özelliğini yitirmiş olduğunu, işçilerin izne çıkartıldığında bu vantilatörlerin değiştirileceğinin kendilerine söylendiğini, arkadaşlarını kurtarmak için maden ocağına indiklerinde vantilatör ve vantüplerin toz patlamasından kaynaklı eridiğini gördüklerini söyledi.

Eksi 350 kot ekstra sıcak iddiası

Tanık madenciler ayrıca, ayak arkasına beton enjeksiyon yapıldığını, ayak (üretim yeri) altlarına taş tozu serpildiğini ve kömür tozunun patlamasının bu şekilde engellendiğini; ancak yaklaşık 1 yıldır bunun yapıldığını görmediklerini belirtti.

Ayrıca, eksi 350 kotta çalışan arkadaşlarının, oranın ekstra sıcak olduğunu söylediklerini, bazen de orada bulunan hava sensörlerine hava tutulmak yoluyla değerlerin düşük gösterildiği konusunda duyumları olduğunu, sensörle arın arasında mesafe olduğunu, (sensörlerin ayak başına veya baca çıkışına uzak oldukları) ve bu nedenle düşük değer verdiğini, arındaki gaz oranı yükselince sensöre ulaşması biraz zaman aldığını, bunun için de el dedektörleri kullanılması gerektiği, gaz oranını izleme merkezi göremediği için patlamanın gerçekleştiğini ifade ettiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.