AÇIK
İMSAK'A KALAN SÜRE
Lafarge’ın Suriye’deki Faaliyetleri Üzerine Soruşturma: Terör Örgütüne Finansman Suçlamaları
Yolsuzlukla mücadele odaklı sivil toplum kuruluşları Sherpa ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), Fransız inşaat firması Lafarge’ın Suriye’deki faaliyetlerine dair yürütülen soruşturma hakkında ortak bir açıklama yaptı.
Açıklamada, soruşturmadan sorumlu üç hakim, Lafarge grubunun yanı sıra şirketin dört eski yöneticisinin, terör örgütü finansmanı sağlama suçlamasıyla yargılanmalarına karar verdiklerini ifade etti. Bu yöneticilerin, Avrupa Birliği’nin terör örgütleri DEAŞ ve Nusra Cephesi ile olan finansal ilişkileri yasaklayan ambargosunu ihlal ettikleri belirtildi.
Lafarge ve eski yöneticileri, Paris Temyiz Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Şirketin Suriye’deki operasyonları sırasında güvenlikten sorumlu iki eski çalışan ve bir Suriyeli iş adamı da terör örgütüne finansman sağladıkları gerekçesiyle yargılanacak. Sherpa ve ECCHR, sekiz yıldır süren soruşturmanın bu yeni aşamasını memnuniyetle karşıladı.
Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021’de, Lafarge’ın DEAŞ’ı Fransız istihbaratı tarafından bilgilendirildiği bir dönemde finanse ettiğine dair belgeler yayınladı. Bu belgeler, Lafarge’ın DEAŞ ile ilişkisi konusunda Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ortaya koydu. İstihbarat ve devlet kurumları, Lafarge’ın insanlığa karşı suç işlediği konusunu gizli tutarak bu durumu fark etmedi.
2017’nin Haziran ayında başlatılan soruşturma çerçevesinde, Lafarge’ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont da dâhil olmak üzere bazı üst düzey yöneticiler “teröre finansman sağlama” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Ancak 2018’de şirketin “insanlığa karşı suçlara ortaklık” iddiaları, 2019’da düşürüldü.
Sivil taraflar, Sherpa ve ECCHR, bu suçlamaların düşürülmesine itiraz ederek Yargıtay’a başvuruda bulundu. Fransa Yargıtayı, 2021’de Lafarge’ın Suriye’deki DEAŞ’lı teröristleri finanse etmesine ilişkin “insanlığa karşı suça ortak olma” suçlamasının yöneltilebilmesine imkân veren bir karar aldı. Ayrıca, Paris Temyiz Mahkemesi, Lafarge’a yönelik finansman sağlama iddialarına dair belgeleri dikkate alarak soruşturma açılmasını onayladı.
Ocak ayında, Fransız Yargıtayı, Lafarge’a yöneltilen “insanlığa karşı suça ortaklık” suçlamalarının düşürülmesi talebini reddederek soruşturmanın devam etmesine karar verdi.
KAYNAK:ensonhaber
MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024