AÇIK
YATSI'YA KALAN SÜRE
Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu sonrasında endişe verici bir uyarı geldi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Marmara Denizi’nin kritik bir eşiği aştığı ve komada olduğu belirtildi.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Bilim 2 gemisiyle gerçekleştirdiği 4 günlük araştırma seferinin ilk bölümünü tamamladı. Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi’nin yaşadığı sorunları ve bu sorunların boyutlarını gözler önüne serdi.
Prof. Dr. Yücel, denizin ilk 30 metre dışında ciddi bir oksijen azlığı yaşadığını ifade ederek, “Oksijen seviyesi özellikle ilk 30 metreden sonra hipoksi eşiği dediğimiz, balıkların bile yaşayamayacağı seviyede düşük. 150-200 metre derinliğe ulaştığınızda ise neredeyse ölçmekte zorlandığımız, çok çok az seviyelerde oksijen bulunuyor” dedi.
Yücel, daha önce Doğu Marmara’da 600 ila 800 metre derinlikteki Akdeniz suyunun oksijen seviyelerini bir nebze artırdığını ancak son seferde buna rastlamadıklarını belirtti. Deniz suyu sıcaklığındaki artışın oksijen çözülebilmesini zorlaştırdığını ve kirlilik oranını artırdığını vurgulayan Yücel, sıcaklık, oksijensizleşme ve kirliliğin kısır bir döngü oluşturduğunu söyledi.
Kirliliğin boyutları hakkında da bilgi veren Yücel, “Marmara’da azot ve fosfor kirliliği artarak devam ediyor. Bu birikim sürüyor ve azalma gözlemedik. Marmara Denizi çok yüksek biyolojik üretim değerlerine sahip, Karadeniz’in 3-4 katı kadar. Şu anda sistem, yaz mevsimiyle ilgili bir denge durumuna ulaştı” şeklinde konuştu.
Kaynak:Yeniçağ
MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024MAGAZİN
22 Kasım 2024